Dúlai támogatásról

Az, hogy végig velem voltál, támogattál, és ugyanakkor teljesen megbíztál bennem, erőt adott ahhoz, hogy tudjam, elég erős vagyok bármit véghezvinni az életemben.

A dúla /görögül doula, jelentése: szolgálni/ olyan személy, aki – bár nem egészségügyi szakember-, mégis ismeri a várandósság és szülés testi–lelki változásait, érzelmi és fizikai támogatást tud nyújtani a kismamáknak szülés előtt, alatt és után.
Meghallgatom kérdéseit, esetleges aggodalmait, tudásom és tapasztalataim alapján praktikus és hasznos ötleteket, tanácsokat adok.

A szülés óráiban megszakítás nélkül jelen vagyok.
Minden figyelmemet az általam kísért kismamára összpontosítom, együtt érző vagyok, meghallgatom, bátorítom, masszírozom, borogatom, támogatom, vagy ha az kell, egyszerűen csak csendben figyelek.
Elfogadó, maximálisan odafigyelő jelenlétem kórházi vagy otthoni körülmények között is segíti a vajúdó nőt, hogy önmaga lehessen és teljes biztonságban érezze magát.
A dúla mer és tud adni önmagából, gyengéd és szeretetteli.

Ideális esetben a dúla és a gyermekét váró pár kapcsolata már a várandósság korai szakaszában megkezdődik.
Találkozásaink alkalmával beszélgetünk arról, hogy a nő vagy a pár mit vár el és mit szeretne a szülés óráiban, milyen vágyaik és céljaik vannak a gyermekük születésével kapcsolatban.
Tájékozódom arról, hogy az anya milyen módszerekkel tud leghatékonyabban megbirkózni a félelemmel és a fájdalommal.

Számtalan információval látom el a várandós nőt, hogy az anya megismerje lehetőségeit, és felelősen tudjon dönteni arról, hol és hogyan szeretné világra hozni gyermekét.
Kapcsolatunk a maximális bizalomra épül, melynek alapja a teljes odafordulás, a támogatás és a személyre szabott figyelem.
A gondoskodás a szülő nő igényeihez igazodik. A találkozások a gyakorisága mindig az anya és a pár igényei szerint alakul. Segítem a szülőket érzelmeik kifejezésében, megélésében.

Vajúdás és szülés közben:

 • bizalmi kapcsolatunknak köszönhetően észreveszem az anya igényeit, képes vagyok megnyugtatni és bíztatni őt
 • rugalmasan alkalmazkodom az anya akár rapszodikusan csapongó érzelmeihez és szükségleteihez
 • aromaterápiás olajok használatával, masszázzsal támogatom
 • légzéstechnika és vajúdási testhelyzetek ajánlásával segítem, hogy az anya tovább tudjon haladni a szülés folyamatában
 • segítek értelmezni a sokszor homályos orvosi kifejezéseket

Jelenlétünk felbecsülhetetlen értéke a kizárólagos gondoskodás.

A kórházban az ügyeletes szülésznő egyszerre több vajúdóval is foglalkozik, akiknél vizsgálatokat végez, vérnyomást, magzati szívhangot mér, gátvédelmet alkalmaz, ha kell, infúziót köt be, így kénytelen megosztani a figyelmét. Nem ér rá hosszú órákon át egy kismama mellett maradni, kérdéseire válaszolni, megnyugtatni, erőt önteni belé, eloszlatni kételyeit.
Ezzel szemben a dúla azzal az egyetlen anyával foglalkozik, akit kísér ezekben a csodás, de nehéz órákban.
Laikus segítő, nincs egészségügyi végzettsége, nem pótolja a szülésznő és orvos munkáját, hanem kiegészíti azt.

A dúla nem veszi át az apa szerepét, hanem kiegészíti.
A felkészülés alatt fogásokat, technikákat mutatok, amelyekkel segíthet párjának enyhíteni a kontrakciók fájdalmát.
Ha úgy látom, arra van szükség, képes vagyok „láthatatlanná válni”, félre vonulni, hogy ne zavarjam a pár meghitt pillanatait.

Kutatások eredménye:

Az elmúlt évtizedben külföldön számos kutatást végeztek a dúla által támogatott szülések előnyeinek vizsgálatára.
Arra keresték a választ, hogy van-e különbség a dúlával vagy anélkül lezajló szülések között, egy tapasztalt nő által nyújtott érzelmi és fizikai támogatás megváltoztatja-e a vajúdás hosszát, a fájdalomcsökkentő gyógyszerek használatának mértékét, az epidurális érzéstelenítés és egyéb szülészeti beavatkozások előfordulási arányát, valamint hogy milyen hatása van az ilyen jellegű támogatásnak a baba egészségére és az anya későbbi viselkedésére.
Az eredmények azt mutatták, hogy a dúla jelenlétében zajló szüléseknél a vajúdás hossza 25%-kal lerövidült, a császármetszések száma 50%-kal csökkent, 40%-kal kevesebbszer kellett oxitocint használni, 60%-kal kevesebbszer kértek epidurális érzéstelenítést és ugyanennyivel kevesebb volt a gátmetszések aránya.
A dúlák jelenlétében az apák is sokkal aktívabbak voltak, jobban bevonódtak a folyamatba.

A tanulmányokat pontos statisztikai módszerekkel elemezték, és hiteles orvosi folyóiratokban publikálták.

Dúlai támogatás:

 • elősegíti az anyák és babák jólétét
 • csökken az orvosi beavatkozások száma
 • hatékonyan csökkenti a komplikációk esélyét
 • a dúlai támogatást élvező nők kevesebb fájdalmat és kellemetlenséget élnek át
 • az anyák gyengédebbek az újszülöttjükkel
 • nagyobb elégedettség a szülésélménnyel
 • megnövekedett önbizalom
 • babák pozitívabb értékelése
 • könnyebb szoptatás
 • a kisbabák rövidebb ideig igénylik a kórházi ápolást
 • ritkábban van szükség speciális ellátásra
 • kevesebb anyánál fordul elő gyermekágyi depresszió

Továbbképzések:

A hatékonyabb segítségnyújtás érdekében a dúlák is folyamatosan tanulnak, képzik magukat. Továbbképzéseken, tanfolyamokon vesznek részt, figyelik a legújabb tudományos kutatásokat, hogy bővíthessék tudásukat akár szoptatási ismeretek, akár más területen.