Három a kislány, avagy szüléseim története

Tündit több, mint 6 éve ismertem meg, amikor még első lányommal a pocakomban kismama tornára jártam hozzá. Akkor részt vettünk nála a férjemmel szülésfelkészítő tanfolyamán, melyen rengeteg hasznos információval látott el minket: vajúdó pozíciók, apuka hogyan tud segíteni vajúdáskor és szüléskor stb.

A szülést követően sem engedte el a kezünket, ennek köszönhetően, bár sürgősségi császár lett az első szülésem vége, nem maradt maradandóan rossz élmény, mert addig beszélgettünk róla, amíg a helyére nem került.

De a terhesség és a szülés csak egy kis szelete az életnek, így amikor szoptatással kapcsolatban nehézségeink adódtak, akkor is hozzá fordultunk. Sikerült is elkerülni a tápszer adását.

Két szülésem között baba-mama tornára jártam hozzá, csodás anyukás, gyerekes csapat gyűlt össze. Sokat segített a babás napokból való kiszakadásban.

Második lányom születésekor már rutinos szülőként készültünk a kétgyerekes létre, de amikor elbukni készültünk, szintén tudtunk hozzá fordulni. Közösen orvosoltuk a testvérféltékenység okozta nehézségeinket.

Harmadik lányunk születésekor nehezített pályának éreztem, hogy nem lehet orvost választani. Igaz, hogy már túl voltam egy császármetszésen és egy hüvelyi szülésen, mégis bepánikoltam, ahogy közeledett a szülés, ezért újból felkerestem. A legjobb döntés volt, online tudtunk beszélni. Megnyugtatott minket, hogy minden rendben lesz, átbeszéltük mire kell figyelnünk, a férjem, hogy tud „megvédeni”, ha arra kerül sor.

A harmadik szülésre bővebben kitérek.

Tündi minden terhességemkor hangsúlyozta, hogy ha minden rendben van, hosszan vajúdhatunk otthon, így sikerült is szinte a legvégén megérkeznünk a kórházba. Nem volt ez másképp a harmadik babánál sem. Sikerült a férjemmel otthon, szépen megoldani a vajúdást (csípőkörzés, masszírozás), míg két nagyobb lányunk a szomszéd szobában aludt és vártuk a szüleimet. Közben Tündivel telefonon tartottuk a kapcsolatot. Nagyon megnyugtató volt hallani, hogy jól csináljuk, minden rendben van, várhatunk még az indulással. Alapvetően szeretem a személyes találkozásokat, de a harmadik terhességemkor csak a 36. héten kerestem fel őt, azzal, hogy pánikolok, mert nem tudok orvost választani. Az idő rövidsége miatt az online konzultáció volt a leggyorsabb. Akkor ajánlotta fel, hogy bár szabadságon lesz, elérhető lesz számunkra éjjel-nappal. Így történt, hogy már úgy értünk be a kórházba, hogy rá 1 órára megszületett a lányunk, gátvédelemmel.

Tündivel szép ívet írt le a szüléseim története. Császár utáni hüvelyi szülés gátmetszéssel, majd hüvelyi szülés gátvédelemmel.

…és most már tudom, hogy jó személyesen is találkozni, de online és telefonon is ugyanolyan segítség tud lenni a jelenléte.

Kata